Waarom een mandir?

De jongerentak van de Shiv Mandir benadrukt waarom mandirs essentieel zijn voor de mensheid:

“Een mandir verhoogt morele waarden. Mandir is zo een plek waar iedereen hetzelfde voordeel kan hebben. Innerlijke vrede zal hier worden ervaren. Kom naar de mandir. Bid, lees, chant, zing. Dat is waar het voor is, om vrede te geven. De mandir is ons ware thuis. De mandir wordt gebouwd voor ons om ons leven ideaal te maken!”

“Elke geloofsovertuiging bouwt huizen van aanbidding in haar eigen traditie. Het is de mandir die ons geloof in God voedt, onze samenleving versterkt en ons leert om elkaar te vertrouwen en betrouwbaar te worden. Scholen zullen de geest voeden, maar wie zal de ziel voeden? Ziekenhuizen zullen een gebroken arm herstellen, maar wie zal een gebroken hart helen? Bioscopen en winkelstraten zullen de geest prikkelen, maar waar zal men gaan voor innerlijke rust? De mandir is een centrum voor het leren over de mens, de natuur en God. Het is waar moraal en waarden worden versterkt. Het is waar mensen festivals vieren en onderdak zoeken in droevige tijden. Het is waar talenten in verschillende kunsten, zoals toneel, muziek, zang, dans, literatuur etcetera, worden aangeboden in de dienst van God.”

“Mandir is een plaats waar je tot innerlijke rust zult komen van alle wereldse gebeurtenissen, hetzij werk, studie of sociaal leven. Alle drukte zal hier tot stilte ervaren worden wanneer je je eenmaal openstelt voor het spirituele. Het is een plaats waar je tot jezelf kunt komen en jezelf zelfs zult tegenkomen. Je kunt het zien als een reis vol ontdekking en ervaring waarbij je antwoorden zult vinden die je in je dagelijks leven volop kan benutten. Ze zeggen: “You don’t realize how strong you are, until being strong is the only option left.” Waar vindt men een betere plek om de kracht in jezelf te ontdekken, dan de plek waar de aller krachtigste huist?”

“Een mandir is de enige plek waar iedereen bij elkaar komt en gezamenlijk het doel van elk individu tot realiteit kan worden gemaakt, namelijk eenwording met het ware zelf. Hier wordt niet gekeken naar de afkomst, kwaliteiten en capaciteiten van een persoon, maar enkel en alleen naar de gemeenschappelijke liefde voor het goddelijke. Gezamenlijke belangen staan hier centraal. Immers, door anderen van dienst te zijn, helpt men ook zichzelf. En door zichzelf te dienen, inspireert men anderen zichzelf te helpen en krachtig te staan in de maatschappij middels het delen en verenigen van verschillende wijsheden en inzichten op verscheidene gebieden. De Shree Raam Charit Maanas, één van de hindoeïstische geschriften, zegt dan ook: “Parhit saris dharam nahin bhaai.” Dit houdt in dat er geen grotere plicht bestaat dan het dienen van anderen.”
 

0

Your Cart