Wie is Shiv?

 

– Rig Ved –
Ekam sad vipra bahudha vadanti
De absolute waarheid, oftewel God, is één. Echter kennen de wijzen hem middels vele namen.

Binnen de hindoeïstische filosofie is er de veronderstelling dat God zich in verscheidene vormen manifesteert. Elke manifestatie heeft een eigen naam, functie en uiterlijk én beschikt over uitzonderlijke kwaliteiten. Binnen deze traditie staat de goddelijke drie-eenheid centraal. De goddelijke drie-eenheid bestaat uit Heer Brahma, Heer Vishnu en Heer Shiv. Zij vertegenwoordigen de drie belangrijkste aspecten van het bestaan, namelijk schepping, behoud en vernietiging. In zijn aspect als Rudr vernietigt Heer Shiv feitelijk al het kwade en ongewenste om de goddelijkheid in staat te stellen de wereld te betreden. Aldus zuivert hij het gewone menselijk bewustzijn, gekenmerkt door kwade hartstochten en dierlijke instincten. Heer Shiv transformeert al onze hartstochten en het menselijk lichaam, teneinde het goddelijk te maken.

Shiv betekent gunstig, zuiver, welwillend en genadig. De naam Shiv wordt ook geïnterpreteerd als “hij die niet wordt beïnvloed door de fundamentele eigenschappen van de natuur” en “hij die iedereen zuivert wanneer zijn naam wordt uitgesproken.”

Heer Shiv is karaal, oftewel hard van de buitenkant, maar zacht van binnen, en kripaalu, hetgeen barmhartig betekent. Karaal en kripaalu zijn twee uitersten die hem beschrijven. Als voorbeeld, een boom is karaal, wat betreft de fysieke structuur, maar is ook komal, anders gezegd zacht. De bladeren zijn zacht en de boom geeft vruchten aan ons. Karaal en kripaalu zijn twee kanten van een munt. Dus is het niet mogelijk om de twee te scheiden. De wetenschap zegt dat er leven is in alles. Daarom zegt men dat in karaalta ergens kripaalta verborgen is.

Heer Shiv verpersoonlijkt mededogen, onschuld, zuiverheid, liefdadigheid, spirituele wijsheid, innerlijke harmonie en groter goed. Door al deze welzijn bevorderende eigenschappen te beheersen, is hij een verheven voorbeeld voor de gehele mensheid.

0

Your Cart